Valašská kyselica

 

valasska_kyselica1 litr vody
1 kg uzeného žebra
0,5 kg kysaného zelí
0,5 kg brambor
200 g kysané nebo sladké smetany
přiměřeně mouky
dle chuti česneku
dle chuti sůl, majoránka, pepř

 

POSTUP PŘÍPRAVY :

Upozorňuji,že množství surovin je velice hrubý odhad, já to vařím tak, že kolik mi toho do hrnce upadne, tolik tam toho zůstane až do finále, kdy se to všechno seže/nzumuje. Uzené maso ( samozřejmě jakékoli, nebo i kvalitní klobásu ) uvařit do měkka,obrat z kostí, nakrájet na kousky, zamknout před užírači. Do uzeného vývaru dát vařit na kostky nakrájené brambory a trochu prolisovaného česneku. Až jsou brambory z 93,45% ( !!! ) uvařené, zavařit smetanu s trochou rozmíchané mouky. Nakonec vmíchat do polévky přiměřené množství uzeného masa a předem vařeného propláchnutého zelí ( hustota a vydatnost polévky podle vkusu každého soudruha, že). Dosolit, dovzepřít, přidat majoránku, nechat naposledy přejít varem.

Do polévky se můžou také přidat vařené lesní houby ( žampiony by asi nebyly to pravé ), prostě takové, které se Vám zrovna ve Stromovce podaří najít, než kolem poledne vyrazíte do práce. U nás, v pohraničních hlubokých hvozdech, se kyselica servíruje do vydlabaného pařezu, pojídá dřevěnou lžící a zapíjí slivovicí.

(Odzkoušeno, Péťa má pravdu. Neměnit, nevylepšovat, nic dalšího nepřidávat. například kmín tam určitě nepatří !!   To je pak jiná pohádka.  poznámka J.H.)
0dobre
Autor : Petr Lanzendorfer

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 18.2.2017 — 20:10

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme