1 lžíce piva
1 lžička práškové hořčice
200 g strouhaného sýra (čedar nebo ementál)
špetka čerstvě umletého pepře
pažitka nebo petrželka na ozdobení
veka nebo toustový chléb
POSTUP PŘÍPRAVY :
Do menšího hrnce nalijeme lžíci piva, přidáme lžičku hořčice, strouhaný sýr a špetku mletého pepře. Za stálého míchání prohříváme na mírném ohni dokud se sýr zcela nerozpustí. Vzniklou směs natřeme na opečené veky nebo toustový chléb a dáme na chvíli zapéct do trouby. Postačí chvilička, aby se na povrchu pomazánky vytvořil lesklý škraloupek. Ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a podáváme.
Receptů na přípravu této tradiční pochoutky z kapky piva, sýra, hořčice a pepře existuje velké množství. Někde se chuť zapékané pomazánky vylepšuje slaninou a worchestrovou omáčkou, jinde hraje hlavní roli pórek restovaný na másle, žampiony a další ingredience. Recept pochází z 18. století. Název pochází podle toho, že v Anglii byl nejlevnějším masem králík, ale Velšané byli tak chudí, že si ani to nemohli dovolit, tak jedli chleba se sýrem. Protože ale vznikala četná nedorozumění kvůli tomu, že jídlo nazvané „králík“ neobsahuje vůbec králičí maso, časem se původní rabbit zkomolilo na rarebit (zhruba vzácný kousek).
Autor : Wikipedie a internet
www.bitchinfrommelanieskitchen.com/2018/01/-say-cheese-please-making-perfect-welsh-rarebit-.html