300 g měkký salám (nejlépe lyonský)
200 g ementál nebo gouda
4 ks nakládané okurky
1 malá cibule
nasekaná hladkolistá petržel
DRESINK
3 lžíce vinného octa
3 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce nálevu z okurek
sůl
čerstvě mletý pepř
POSTUP:
Měkký salám, tvrdý sýr, kyselé okurky a cibule. To jsou základní ingredience salátu, který je populární u našich sousedů.
Salám nakrájejte na plátky (pokud již není nakrájený) a poté na tenké proužky. Na tenké proužky nakrájejte také sýr a kyselé okurky. Vše vložte do mísy. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na velmi malé kostičky nebo tenké proužky a také je přidejte do mísy.
Nyní připravte zálivku. Do malé misky dejte bílý vinný ocet, olej, nálev z okurek, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a pak dresink přilijte k přísadám ve velké míse. Vše promíchejte, dokud se salám a sýr rovnoměrně neobalí v dresinku. Mísu zakryjte a salát dejte na hodinu do lednice, aby se chutě mohly prolnout (podle našeho názoru je to velký rozdíl v chuti!). Po uplynutí hodiny salát vyjměte z lednice, ochutnejte ho a podle chuti přidejte sůl, pepř a/nebo ocet. Salát podávejte s čerstvými měkkými preclíky nebo křupavým chlebem.
PRIMA TIP: Salát se připravuje z měkkého salámu, ale i levná šunka poslouží .
Perfektní chuťovka k žejdlíku piva je ochucená octovou zálivkou. Existuje i varianta podobná našemu pochoutkovému salátu, ale ta už se připravuje s majonézou a je známá pod jménem Fleischsalat.