Základní česká zálivka
100 ml vody
3 lžiček cukru
3 lžiče octa (vinný, jablečný)
sůl, pepř
Připravíme si hrnek vody a rozpustíme ve vodě 3 lžičky cukru a potom přidáme 3 lžičky octa. Nakonec vmícháme špetku čerstvě mletého pepře a soli. Pokud budeme zálivku podávat dětem, pepř vynecháme.
Ze zakysané smetany
150 g zakysané smetany 15%
150 g bílého jogurtu
lžička hořčice
citrónová šťáva
sůl a pepř
Všechny potřebné ingredience smícháme dohromady a dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem
Italská zálivka
citronová šťáva
česnek
olivový olej
sůl, mletý pepř ( bílý )
V citronové šťávě rozpustíme sůl. Česnek prolisujeme a vše promícháme s olejem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Italská zálivka je hotová. Někdy se také přidávají jemně sekané zelené bylinky nebo utřené sardelky. Případně se česnek vynechá nebo se jím pouze vytře salátová mísa, takže salát má jemnější chuť.
Cibulová
1 malá cibule
snítky kopru
2 lžíce vinného octa
1 lžička balzamikového octa
1 lžička hrubozrné hořčice<
6 lžic olivového oleje
sůl, bílý pepř
Jemně nasekáme oloupanou cibuli, posypeme ji solí a necháme zhruba 3minuty v klidu. Najemno nasekáme omytý a osušený kopr. Rozšleháme bílý vinný ocet, bílý pepř, balzamikový ocet a hořčici, zvolna zašleháme olej. Přimícháme sekanou cibuli a kopr.
Francouzská
1 žloutek
1 lžíčka dijonské hořčice
1 lžíce octa
1-2 prolisované stroužky česneku
75 ml olej
50 ml zeleninový vývar
50 ml smetana
sůl, cukr, cayen pepř
Dijonská
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
3/4 lžičky francouzské hořčice
1/4 lžičky zeleninového koření
čerstvě mletý pepř
1/2 lžičky soli
Olej, citronovou šťávu a hořčici ušleháme v míse do pěny. Přidáme sůl, podle přání také koření. Zálivku nalijeme na salát, opepříme a dobře promícháme
Autor : Pampeliška z Labužníka
Vinaigrette
6 lžic olivového oleje
1 lžička hořčice
3 lžíce octa
1 vařené vejce
sůl, pepř
čerstvá sekaná petrželka
Safari
1 majonéza
2 lžíce smetany
2 lžíce kečupu
1 lžíce strouhaného křenu
citrónovou šťávu
1 rozetřený česnek
sekaný kopr
čerstvá sekaná petrželka
1 lžička whisky
Tisíc ostrovů
1/2 červené papriky
5 oliv
2 natvrdo vařená vejce
malá najemno krájená cibule
150 g majonézy
100 g bílého jogurtu
lžička červené papriky
sůl, pepř, cukr
tabasco, worcestr
posekaná čili paprička
špetka drceného hřebíčku
1 lžíce octa
Ingredience pokrájíme a rozmixujeme v mixeru na hladkou hmotu. Wikipedie o zálivce říká toto.Chilli
250 ml smetany
2 lžíce ostré chilli omáčky
trochu cukru
citrónová šťáva
sůl, pepř
1 kelímek jogurtu 150 g
2 malé okurky sladkokyselé okurky
2 lžičky kaparů
1/2 lžičky moučkového cukru
čerstvě mletý pepř
špetka soli
Okurky nastrouháme na jemno, kapary velmi jemně posekáme. Osladíme, opepříme a případně podle chutí trochu přisolíme.
Česnekový dresing
6 stroužků česneku rozetřených se solí
kopr
100 g nastrouhané salátové okurky
450 g bílého jogurtu
3-4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Ruská
1/2 zeleného paprikového lusku
čerstvá sekaná petrželka
5 nakrájených oliv
2 lžíce křenu
trochu smetany (směs by měla zůstat tuhá)
2 lžíce kečupu
sůl
cayenský pepř
Z Nivy
70 g Nivy, asi 1/2 hrnku, rozdrobené
3 lžíce podmáslí
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce majonézy
2 lžičky bílého vinného octa
1/4 lžičky cukru
špetka česnekového prášku
sůl, pepř
V Americe se Roquefortu říká, kvůli ochranné známce Blue Cheese, tedy Modrý sýr. V Čechách je to Niva. Jedná se o tentýž sýr, který se liší hlavně podle místa původu, a pak taky trochu chutí, co naplat. Vidličkou rozmíchejte sýr s podmáslím. Nepřežeňte to, aby vám zůstaly drobky sýra. Vmíchejte ostatní ingredience, přidejte sůl a pepř dle chuti. Zálivka vydrží v zavřené nádobě a v lednici až 1 týden.
Autor : Drobek