500 g mletého vepřového
špetka mletý bobkový list
špetka mleté nové koření
lžička sladké papriky
1 střední cibule
1 vejce
strouhanka
150 g předvařená rýže
zelná hlávka
rajský protlak
200 ml vývaru
POPIS PŘÍPRAVY :
Předvaříme 5 minut hlávku zelí košťálem nahoru a změklé listy postupně odlupujeme. Žebra skrajujeme, aby se závitky dobře stáčely. Pokrájíme nadrobno cibuli a necháme zeskelnatět, na závěr necháme krátce rozvonět koření. Polovinu přidáme k masu, zbylou část si necháme do omáčky. Maso bývá i s přidaným mletým uzeným. Přidáme předvařenou rýži. Naplníme závitky a srovnáme švem dolů do pekáče. Někdy se prokládají pokrájenýmy zbytky hlávkového zelí, někdy i kysaným zelím. Někdy se závitky dělají přímo z hlávky kysaného zelí. Zalijeme rajským protlakem zředěným vývarem, může to být i ten ze zelí.
Po Evropě se toto jídlo toulá s názvy holubce, golubce, sarma, teteliky (holoubci) v různých variacích. Podle krajů se liší i maso použité k plnění. Dnes ho najdeme i v asijské kuchyni.
Autor : podle internetu ,upraveno
Krásně ukázaný postup pro plnění závitků má paní Florentýna Zatloukalová, kuchařka pro dceru i když vlastně nakonec vaří trochu jiné jídlo.