Zelné závitky – Holubce, Golubčiky

foto Bagorz

500 g mletého vepřového
špetka mletý bobkový list
špetka mleté nové koření
lžička sladké papriky
1 střední cibule
1 vejce

strouhanka
150 g předvařená rýže 
zelná hlávka
rajský protlak
200 ml vývaru

POPIS PŘÍPRAVY :

Předvaříme 5 minut hlávku zelí košťálem nahoru a změklé listy postupně odlupujeme. Žebra skrajujeme, aby se závitky dobře stáčely. Pokrájíme nadrobno cibuli a necháme zeskelnatět, na závěr necháme krátce rozvonět koření. Polovinu přidáme k masu, zbylou část si necháme do omáčky. Maso bývá i s přidaným mletým uzeným. Přidáme  předvařenou rýži. Naplníme závitky a srovnáme švem dolů do pekáče. Někdy se prokládají pokrájenýmy zbytky hlávkového zelí, někdy i kysaným zelím. Někdy se závitky dělají přímo z hlávky kysaného zelí. Zalijeme rajským protlakem zředěným vývarem, může to být i ten ze zelí.

 

Po Evropě se toto jídlo toulá s názvy holubce, golubce, sarma, teteliky (holoubci) v různých variacích. Podle krajů se liší i maso použité k plnění. Dnes ho najdeme i v asijské kuchyni.

 

0zapsano

 

Autor : podle internetu ,upraveno

0tlzpet

Mleté

Krásně ukázaný postup pro plnění závitků má paní Florentýna Zatloukalová, kuchařka pro dceru i když vlastně nakonec vaří trochu jiné jídlo.

 

Updated: 18.6.2020 — 0:21

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme